fast and secure web hosting. from a simple website to a highly visited e-shop  

Virtualmin - Webmin

Το Webmin είναι ένα πολύ δυνατό κι ελαφρύ πρόγραμμα διαχείρισης για Unix-based και φυσικά Linux servers, είναι γραμμένο σε μεγάλο βαθμό σε Perl και αποτελεί ένα αγαπημένο εργαλείο διαχείρισης των administrators.

Ο λόγος είναι πολύ απλός, είναι πάρα πολύ επεκτάσιμο και δεν επηρεάζει το λειτουργικό σύστημα στο οποίο εγκαθίσταται αντίθετα πχ. με τις ριζικές αλλαγές που πραγματοποιεί το cPanel. Η διαχείριση γίνεται μέσω του δικού του web server το οποίο προσφέρει web-interface για την ρύθμιση όλων των υπηρεσιών (Apache, NGINX, MySQL, PHP, mailserver, κλπ) και αρχείων ρυθμίσεων (config files) του συστήματος.

Είναι πολύ ασφαλές από την σχεδίασή του (ελάχιστος αριθμός κενών ασφαλείας για πάνω από 10 χρόνια) καθώς επίσης η αρχιτεκτονική του προσφέρει την δυνατότητα για εύκολη δημιουργία plugins και customization. Παραμένει επίσης σύγχρονο (υποστήριξη NGINX webserver για παράδειγμα, DKIM signatures στα mails) και με συχνές ενημερώσεις που προσθέτουν επιπλέον λειτουργίες.

Δύο μεγάλα projects βασισμένα σε αυτό είναι το Usermin και το Virtualmin.

Το usermin, αποτελείται από ένα υποσύνολο των λειτουργιών (πχ πρόσβαση σε webmail) και απευθύνεται στους χρήστες
Ενώ το Virtualmin, είναι ένα web hosting control panel (σαν το cPanel/WHM) το οποίο επιτρέπει την οργάνωση της φιλοξενίας ιστοσελίδων ανά domain. Απευθύνεται στους administrators και σε χρήστες/προγραμματιστές που ασχολούνται με την ανάπτυξη ιστοσελίδων. Υποστηρίζει λειτουργίες όπως διαχείριση των services που τρέχουν στον server, αυτόματα backups, στον ίδιο server, σε άλλο server ή στο Cloud. Προσφέρει απευθείας εισαγωγή λογαριασμών φιλοξενίας από cPanel ή Plesk καθώς και φυσικά την δημιουργία quotas σε χώρο, bandwidth κλπ για τους χρήστες.

Με άλλα λόγια (καθώς η παρουσίαση όλων των λειτουργιών του Webmin - Virtualmin δεν μπορεί να χωρέσει σε ένα άρθρο) το Virtualmin, αποτελεί έναν ανταγωνιστή των μεγάλων control panels, με το σημαντικό πλεονέκτημα ότι στηρίζεται στην open source κοινότητα και φυσικά διατίθεται δωρεάν.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: οδηγός εγκατάστασης virtualmin σε debian

Screenshots: 
Webmin configuration screenshot
Webmin usermin configuration screenshot
Virtualmin overview screenshot
Virtualmin plans screenshot
Virtualmin backup scheduler screenshot
Virtualmin cpanel plesk migration screenshot
Virtualmin services configuration screenshot