fast and secure web hosting. from a simple website to a highly visited e-shop  

Απαραίτητα βήματα για Images Search Engine Optimization

Αρκετοί δεν δίνουν την αρμόζουσα βαρύτητα στο on-page SEO σχετικά με τις εικόνες. Παρ' όλα αυτά παίζουν ρόλο στο on-page SEO και ακόμα να αποτελέσουν πηγή επιπλέον επισκεψιμότητας. Στην περίπτωση φυσικά που πρόκειται για ένα image site/blog τα παρακάτω κρίνονται σήμερα "υποχρεωτικά".

Ονομασία αρχείων εικόνων

Είναι σχετικά εύκολο να αφήσουμε εικόνες εκατοντάδων προϊόντων με το προεπιλεγμένο όνομα της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Στην περίπτωση του SEO είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε περιγραφικά και εμπλουτισμένα με keywords filenames. Οι μηχανές αναζήτησης δεν ψάχνουν μόνο στο κείμενο για λέξεις κλειδιά αλλά και στα ονόματα των εικόνων. Το filename μπορεί να περιέχει keywords και θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό με την εικόνα. Αν ανεβαίνει μια φωτογραφία σχετικά με αυτοκίνητο για παράδειγμα το filename θα μπορούσε να είναι το μοντέλο, χρώμα ή κάποιο άλλο keyword σχετικό με το άρθρο μας. Για παράδειγμα αν είχαμε ένα άρθρο σχετικά με τα τροχαία δυστυχήματα ένα αντιπροσωπευτικό filename θα μπορούσε να ήταν "trakarismeno-autokinito.jpg" (Όπου χωρίζουμε τις λέξεις με παύλες "-").

ALT, TITLE tags

Τα alt attributes, ως "alternative" στην ουσία βρίσκονται για να υποκαταστήσουν το περιεχόμενο μιας εικόνας όταν για κάποιον λόγο δεν είναι διαθέσιμη ή μια σελίδα προβάλεται από άτομα με μειωμένη όραση. Είναι το σωστό μέρος για να περιγράψουμε με φυσική γλώσσα το τι δείχνει μια εικόνα. Χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα θα μπορούσαμε να βάλουμε για alt attribute τα παρακάτω στον κώδικα ενσωμάτωσης μιας εικόνας
<img src="trakarismeno-autokinito.jpg" alt="τρακαρισμένο αυτοκίνητο στην εθνική οδό">
Το ιδανικό θα ήταν να έχουν όλες οι εικόνες alt tags, ενώ το title attribute στις εικόνες μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη αξία στο SEO αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εμφάνιση επιπλέον πληροφοριών στο mouse hover . Καθώς επίσης όπως είναι ευνόητο, να μην το "παρακάνουμε" προσθέτοντας ολόκληρες παραγράφους.

Μείωση του μεγέθους των εικόνων

Η ταχύτητα φόρτωσης είναι ένας από τους παράγοντες ranking στις μηχανές αναζήτησης και η χρήση ασυνήθιστα μεγάλων εικόνων μπορεί να δημιουργήσει αντίθετα αποτελέσματα. Εδώ σε γενικές γραμμές ισχύει ότι:
  • Ανεβάζουμε εικόνες optimized για το Web
  • Από τα διάφορα προγράματα επεξεργασίας εικόνων (πχ photoshop) υπάρχει σχετική επιλογή για να γίνει export το αρχείο με τυπικό μέγεθος για χρήση σε μια ιστοσελίδα. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο online tool που κάνει optimize τις εικόνες, ενδεικτικά το πιο διεδομένο είναι της Yahoo το Smush.it
  • μεγέθη εικόνων
  • φυσικά πρέπει να φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε μεγέθη όπως ακριβώς θα γίνουν χρήση στο site, και να μην γίνονται resize έπειτα μέσω CSS ή ακόμα χειρότερα μέσω του element.
  • original εκδόσεις φωτογραφιών
  • πλέον ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες, όπως το Facebook, δείχνουν μια προτίμηση στις μεγάλης ανάλυσης φωτογραφίες, μπορείτε είτε να διατηρείτε ένα link προς τις αρχικές διαστάσεις μιας φωτογραφίας, είτε να επισημαίνετε την διαδρομή μέσω αντίστοιχων Open Graph tags.

Σωστό filetype

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ( Πώς να κάνω το site μου πιο γρήγορο; ) για τις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι JPEG φωτογραφίες. Οι εικόνες GIF χρησιμοποιούνται συνήθως για εικαστικές λεπτομέρειες του site και υποστηρίζουν λίγα χρώματα για τα σημερινά δεδομένα. Τέλος οι εικόνες PNG είναι ιδανικές, καθώς αποτελούν νεώτερο πρότυπο σχεδιασμένο λαμβάνοντας υπόψιν το Web και μπορούν να αντικαταστήσουν τους δύο παραπάνω τύπους δίχως να χάνουν σε μέγεθος ή ποιότητα. Ιδανική χρήση σε σχεδιαγράμματα και γραφήματα. Τέλος ο πρώτος χρυσός κανόνας του SEO είναι ότι "το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς" και ο δεύτερος ότι "το site πρέπει να σχεδιάζεται με τον χρήστη στο μυαλό". Εφόσον διατηρούμε αυτή τη φιλοσοφία, δηλαδή και το περιεχόμενο μας είναι προσεγμένο και πρωτότυπο, αλλά και όποια άλλη επέμβαση γίνεται με τον χρήστη στο μυαλό μας και σε δεύτερο επίπεδο διορθωτικά για τις μηχανές αναζήτησης, μπορούμε μόνο να περιμένουμε μια σταθερή και προβλεπόμενη πορεία, δίχως εκπλήξεις από νέους αλγόριθμους αναζήτησης.