fast and secure web hosting. from a simple website to a highly visited e-shop  

Linux εναντίον Windows

Σε όλους εμάς που ασχολούμαστε σοβαρά με το χώρο της φιλοξενίας (web-hosting) είναι γνωστό ότι όσον αφορά στο θέμα της επιλογής λειτουργικού συστήματος δύο είναι ουσιαστικά οι δυνατότητες που υπάρχουν, εκτός αν κάποιος θέλει να ταλαιπωρείται με εναλλακτικές αλλά και αναποτελεσματικές λύσεις. Κάθε webmaster που ξεκινάει την καριέρα του και στέκεται απέναντι στο κουτί του server που μόλις απέκτησε αναρωτιέται το ίδιο πράγμα: Τι είναι καλύτερο να εγκαταστήσω Linux ή Windows;

Σίγουρα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλοί χρήστες (έμπειροι ή όχι) εκδηλώνουν μια άκρατη συμπάθεια προς τα Linux (ακόμα και κάποιοι που δεν τα έχουν ακόμα χρησιμοποιήσει!). Από την άλλη υπάρχουν οι εκείνοι οι χρήστες που δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν το λειτουργικό σύστημα που γνωρίζουν καλά και αφιέρωσαν τόσο χρόνο για να το μάθουν που είναι το συνηθέστερο επιχείρημα όσων επιμένουν να χρησιμοποιούν Windows.

Εμείς σε αυτό το άρθρο προσπαθούμε να παρουσιάσουμε όσο αμερόληπτα και αντικειμενικά γίνεται τα θετικά και τα αρνητικά των δύο συγκρίνοντας τα μεταξύ τους. Έχοντας λοιπόν χρησιμοποιήσει και τα δύο αυτά συστήματα διαχείρισης λέμε να ξεκινήσουμε την παρουσίαση τους με το πιο σημαντικό παράγοντα από όλους την ασφάλεια.

  1. Ασφάλεια Linux-Windows: 1-0
    Στο θέμα της ασφάλειας είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεράσεις το επίπεδο οποιουδήποτε λειτουργικού συστήματος Linux. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον κώδικα που χρησιμοποιούν τα Linux - συμπεριλαμβανομένου και του παρακλαδιού Unix σε περίπτωση που αναρωτιέστε. Σε αντίθεση με τα Windows τα Linux έχουνε ένα superuser γνωστό και ως root.
    Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι τα Windows προσφέρουν ελάχιστη (αν όχι καθόλου) πρόσβαση του administrator όπως το κάνει το root των Linux. Εγκαθιστά ένα λογαριασμό για τον administrator τον οποίο συνδέει και με ένα password. Ωστόσο, λόγω του registry που υπάρχει στην καρδιά του κάθε λογισμικού windows, είναι σχετικά εύκολο για ένα worm να εισχωρήσει στο σύστημα και σε αρχεία και να τα μεταφέρει σε κάποιον άλλο server.
  2. Υποστήριξη Linux-Windows: 1-1
    Είναι σίγουρο ότι τα Windows έχουν το πάνω χέρι σε θέματα υποστήριξης και τεχνικής βοήθειας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι είναι ιδιόκτητο σύστημα διαχείρισης και προσφέρεται με την υποστήριξη μιας ομάδων ειδικών διαθέσιμων να σας εξυπηρετήσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία. Οι γραμμές (τηλεφωνικές ή διαδικτυακές) είναι διαθέσιμες 24/7 όλες τις μέρες του χρόνου και σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε βοήθεια όποτε τη χρειαστείτε. Είναι σε θέση ακόμα και να αναλάβουν οι ίδιοι μέρος της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος σας ώστε να εξοικονομήσετε κόπο και χρόνο.
    Τα Linux από την άλλη δεν προσφέρονται με κάποια υπηρεσία αφιερωμένη στην τεχνική υποστήριξη εκτός βέβαια από την ίδια την κοινότητα. Και παρόλο που η κοινότητα είναι πολύ ενεργή αξιόπιστη στην αντιμετώπιση προβλημάτων και διαθέτει εκατοντάδες forums για αυτό το σκοπό, δεν υπάρχει ένας στεγανός πυρήνας που να ασχολείται αποκλειστικά και συνολικά με τις χιλιάδες εκδοχές και εκδόσεις των
    Linux που κυκλοφορούν ελεύθερα. Παρά μάλλον, είναι ο ίδιος ο webmaster που πρέπει να δίνει άμεσες λύσεις σε τεχνικά ζητήματα και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε δημιουργούνται σοβαρά θέματα.
  3. Κόστος Linux-Windows: 2-1
    Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα Linux υπερτερούν από άποψης εξοικονόμησης πόρων γιατί πολύ απλά διατίθενται δωρεάν. Σπανίως κάποια έκδοση προσφέρεται με αντίτιμο ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εκδόσεων είναι ανοικτή και ελεύθερη με την υποστήριξη της συμφωνίας GNU public commons. Επιπλέον, εφόσον κάποιος webmaster θελήσει να δημιουργήσει την δική του εκδοχή του συστήματος διαχείρισης, έχουν κάθε άδεια να το κάνουν αφού τα Linux κανονικά είναι ελεύθερα για αναδιανομή.
    Τα
    Windows παρόλα αυτά πρέπει να τα αποκτήσει κανείς με την άδεια server που έχει αρκετά υψηλή τιμή. Επιπλέον τεχνική υποστήριξη και λογισμικά έρχονται με έξτρα χρέωση ενώ τα Linux προσφέρουν τη δυνατότητα εγκατάστασης χιλιάδων δωρεάν εξειδικευμένων λογισμικών.
  4. Απόδοση και up-time Linux-Windows: 3-1
    Τέλος, αν ψάχνετε για το ιδανικό σύστημα όσον αφορά σε θέματα απόδοσης και up-time τα Linux αποτελούν τη σίγουρη λύση χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ένα Linux δε χρειάζεται ποτέ reboot μετά την ενημέρωση του συστήματος, την εγκατάσταση καινούριου λογισμικού ή για τον τερματισμό κάποιας προγράμματος που έχει «κολλήσει». Το λειτουργικό σύστημα προγραμματίστηκε από τη βάση του έτσι ώστε να προσφέρει threads για κάθε προγράμματος που τρέχει, ενεργοποιώντας τα κάθε φορά που χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα και απενεργοποιώντας τα όταν θέλουμε να το κλείσουμε. Αυτός ο τρόπος όχι μόνο διατηρεί την επεξεργαστική ισχύ, αλλά και διασφαλίζει ότι κανένα πρόγραμμα δε θα «πάρει το δρόμο του» χρησιμοποιώντας ανεξέλεγκτα τους πόρους του server και υπερφορτώνοντας το σύστημα.
    Απ' την άλλη τα
    Windows δεν τα πάνε καλά όσον αφορά στα προγράμματα που τρέχουν στο παρασκήνιο αφήνοντας πολλές πόρτες ανοικτές και το σύστημα σας ευάλωτο από άποψης up-time. Εν ολίγοις, χωρίς τη συχνή χρήση λογισμικών για συντήρηση και tune-up και χωρίς ένα backup server για την αντιμετώπιση προβλημάτων ασυνεχούς διαθεσιμότητας δικτύου είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε με δυσαρεστημένους χρήστες και πελάτες.